Spermicidele

Ce sunt spermicidele ? Spermicidele sunt medicamente care se introduc in vagin inaintea fiecarui contact sexual pentru a distruge spermatozoizii. Astfel ovulul nu mai poate fi fecundat iar sarcina este evitata. Spermicidele pot fi folosite singure sau in combinatie cu alte dispozitive contraceptive cum ar fi prezervativele, diafragmele sau capisoanele.Cum actioneaza spermicidele ?Spermicidele isi indeplinesc rolul contraceptiv in doua moduri:

  • imobilizeaza si distrug spermatozoizii
  • formeaza o bariera la nivelul colului uterin si impiedica intrarea spermatozoizilor in uter.

Care este eficienta spermicidelor ?Eficacitatea spermicidelor cu nonoxynol-9 este de 80-85%. Spermicidele cu clorura de benzalconiu au o eficacitate superioara fata de cea a spermicidelor cu nonoxynol-9, protectia oferita fiind similara cu cea a pilulei sau a steriletului.Cum se prezinta spermicidele ?Spermicidele pot fi gasite sub diverse forme si cu continut variabil de substanta spermicida:

  • gel sau crema. Contin 1-5% substanta spermicida.
  • spuma. Contine o concentratie mai mare de substanta spermicida – 12.5%. Din acest motiv iritatiile vaginale sunt mai frecvente.
  • pelicule (filme) contraceptive. Au cel mai mare continut de substanta spermicida – 28%.
  • ovule care contin 2-8% substanta spermicida
  • comprimate (tablete) vaginale.

Datorita varietatii mari de contraceptive spermicide, informatiile ce urmeaza au doar caracter general, fara a face referire la caracteristicile particulare ale acestor produse. De aceea ar fi indicat ca, inainte de utilizarea unui spermicid, sa va adresati unui medic de specialitate sau cel putin sa cititi cu atentie instructiunile de folosire din ambalajul medicamentului. Va recomand totusi sfatul medicului !

Dupa cat timp actioneaza ?Spermicidele sub forma de gel, crema sau spuma isi incep actiunea imediat ce au fost introduse. Peliculele, ovulele si comprimatele vaginale isi incep actiunea mai tarziu, dupa topirea sau dizolvarea lor completa.Pentru cat timp protejeaza ?Durata actiunii variaza de la un medicament spermicid la altul. Retineti ca actiunea spermicidului inceteaza dupa o prima ejaculare. In cazul unui nou contact sexual, trebuie administrata o noua doza de spermicid, chiar si atunci cand contactul se repeta pe durata de actiune a dozei precedente.Cum se folosesc spermicidele ?Ca regula generala, toate spermicidele trebuie introduse profund in vagin inaintea contactului sexual. Introducerea se face fie cu degetul fie cu ajutorul unui aplicator-dozator (un dispozitiv asemanator cu o seringa).

Se recomanda sa alegeti o pozitie care sa usureze introducerea. Varianta cea mai frecvent folosita este culcata pe spate. Spermicidul poate fi introdus insa mai usor daca stati pe vine sau daca stati in picioare langa cada, cu un picior pe marginea cazii.

Trebuie folosite spermicidele pe toata durata ciclului lunar ?Spermicidele trebuie utilizate cu regularitate inaintea fiecarui raport sexual, indiferent de momentul acestuia in timpul ciclului lunar. Aceasta inseamna ca nu se folosesc doar in perioada ovulatiei (care poate sa apara neregulat, adica mai devreme sau mai tarziu, chiar si la femeile cu ciclu regulat) si ca trebuie folosite inclusiv in perioada menstruatiei (de catre acele femei care, in pofida recomandarilor medicale, au raporturi sexuale in aceasta perioada).Se pot pastra regulile de igiena intima ?Da, dar atentie: unele spermicide sunt distruse chiar si de cantitati foarte mici (urme fine) de sapunuri, sampoane, spume de baie, etc. Prin urmare, sunt strict interzise spalaturile vaginale cu apa si sapun timp de 4 ore inainte si dupa raportul sexual. Imediat dupa actul sexual este posibila o toaleta externa doar cu apa (fara sapun).Se poate face baie in cada, in mare sau in piscina ?Baile in cada, piscina sau in mare risca sa dilueze concentratia substantei spermicide, motiv pentru care trebuie evitate timp de 4 ore dupa contactul sexual.Exista contraindicatii ale spermicidelor ? Pot provoca iritatii sau alergii ?Pentru femeile fara boli genitale spermicidele nu sunt contraindicate. Spermicidele sunt de cele mai multe ori bine tolerate. Totusi la unele femei si/sau la partenerii lor pot sa apara iritatii sau reactii alergice. Unele spermicide nu produc nici o modificare vaginala si respecta flora microbiana normala a vaginului iar altele produc modificari mai mici sau mai mari.Pot fi utilizate spermicidele in caz de inflamatii si infectii vaginale sau in timpul tratamentelor vaginale ?In cazul in care apar inflamatii sau infectii vaginale, se recomanda intreruperea folosirii spermicidelor si consultarea medicului. Spermicidele nu pot fi utilizate in timpul unui tratament pe cale vaginala. Se recomanda reinceperea contraceptiei cu spermicid abia la sfarsitul tratamentului.

Este bine de stiut ca unele spermicide (nu toate) au si o actiune antiseptica (dezinfectanta) fata de principalii microbi care produc infectii cu transmitere sexuala. Folosirea acestor spermicide scade riscul de infectii genitale, deci au efect preventiv. Nu sunt insa utile in tratarea infectiilor deja constituite. Acest subiect este inca controversat in lumea medicala.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s